Sposób przygotowania:
Domowy chleb z ziarnem
Do większego naczynia wsypujemy mąkę (musi być przesiana!!!), sól, cukier, ziarna, zalewamy wodą i mieszamy. W małej miseczce mieszamy zakwas z odrobiną wody ( łatwiej jest rozprowadzić) i następnie wlewamy do pozostałych składników- wszystko łączymy. Ciasto musi być dobrze wyrobione, może być trochę rzadsze. Wlewamy do formy (wcześniej lekko natłuszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc (temperatura pokojowa). Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. i przez pół godziny pieczemy chleb, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy przez kolejne pól godziny.
Smacznego:)
W powyższym przepisie potrzebny jest zakwas. Ja zawsze zbieram trochę ciasta do słoiczka, zakręcam, wkładam w torebkę i wstawiam do lodówki do następnego chlebka. Jeżeli ktoś nie ma zakwasu, można zrobić samemu z mąki i wody.
Smacznego:)
W powyższym przepisie potrzebny jest zakwas. Ja zawsze zbieram trochę ciasta do słoiczka, zakręcam, wkładam w torebkę i wstawiam do lodówki do następnego chlebka. Jeżeli ktoś nie ma zakwasu, można zrobić samemu z mąki i wody.
GRUBCIU75
emaila