emaila

emaila

Kucharz
[Przepisów: 10]

Domowy chleb z ziarnem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny chlebek domowej roboty.

Domowy chleb z ziarnem

Składniki:

Domowy chleb z ziarnem

 

  • mąki (dwa rodzaje po 0,5 kg; u mnie mąka żytnia razowa i orkiszowa)
  • ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane, można dodać suszone śliwki (dodatki wg uznania)
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • zakwas
  • 750 ml ciepłej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z ziarnem
Do większego naczynia wsypujemy mąkę (musi być przesiana!!!), sól, cukier, ziarna, zalewamy wodą i mieszamy. W małej miseczce mieszamy zakwas z odrobiną wody ( łatwiej jest rozprowadzić) i następnie wlewamy do pozostałych składników- wszystko łączymy. Ciasto musi być dobrze wyrobione, może być trochę rzadsze. Wlewamy do formy (wcześniej lekko natłuszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc (temperatura pokojowa). Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. i przez pół godziny pieczemy chleb, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy przez kolejne pól godziny.
Smacznego:)

W powyższym przepisie potrzebny jest zakwas. Ja zawsze zbieram trochę ciasta do słoiczka, zakręcam, wkładam w torebkę i wstawiam do lodówki do następnego chlebka. Jeżeli ktoś nie ma zakwasu, można zrobić samemu z mąki i wody.