Sposób przygotowania:
Domowy chleb ziołowy na drożdżach
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody.W głębokiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie. Dodać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i uzupełnić pozostałą wodą.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką do połączania się składników.Ciasto przełożyć na stolnicę,delikatnie obsypanej mąką i wyrabiając ciasto do uzyskania gładkiej, sprężystej kuli. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok.20 min. Po upływie 20 min. ciasto ponownie przełożyć na stolnicę i złożyć trzykrotnie, a następnie napinając wierzch ciasta dłońmi w spód nadać mu okrągły kształt. Ciasto przełożyć do miski dobrze nasmarowanej oliwą, i obsypanej otrębami/nie żałowałam/ , przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Po upływie ok. 40 min. chlebek powinien podwoić swoją objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp.220 st.C. ,a do środka wstawić naczynie z wodą. Chleb przełożyć bezpośrednio z miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/blachę należy nałożyć na miskę i energicznym ruchem przewrócić wraz z miską na drugą stronę, chlebek powinien łatwo wyskoczyć z naczynia/.Wierzch naciąć w dwóch miejscach ostrym nożem lub zwykłą żyletką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Obniżyć temperaturę do 190 st.C i piec ok 45 min. Chlebek powinien ładnie przyrumienić się się z wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika należy wystudzić go na kratce kuchennej.
marietta