iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowy chlebek ala pitta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chlebki są smaczne i sycące, a możemy je podać z dowolnymi dodatkami.

Domowy chlebek ala pitta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chlebek ala pitta

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek ala pitta
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z solą, sodą oraz proszkiem do pieczenia, jajka ubić z mlekiem i olejem, a następnie dodać do suchych składników i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto po zagnieceniu rozwałkować na 1 cm grubości i przy pomocy małej miseczki wyciąć krążki z ciasta, następnie delikatnie nakłuć je widelcem w kilku miejscach. Patelnie z grubym dnem dobrze nagrzać i po zmniejszeniu palnika smażyć nasze chlebki z dwóch stron na złoty kolor ( dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy są gotowe, patyczek ma być suchy) Po przestudzeniu delikatnie naciąć tak, aby powstała nam taka kieszeń i napełnić je dowolnymi składnikami ja lubię z warzywami po wierzchu polanymi majonezem i keczupem.
Domowy chlebek ala pitta
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować
Domowy chlebek ala pitta
Z rozwałkowanego ciasta wyciąc miseczką krążki
Domowy chlebek ala pitta
W wycietych plackach widelcem zrobić dziurki
Domowy chlebek ala pitta
Na suchej patelni smażyć na złoty kolor