Sposób przygotowania:
Domowy chlebek bez wyrabiania
Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę ,sól i wymieszać tak ,aby połączyć składniki. Ciasto będzie bardzo lepkie i mokre ,ale nie należy się tym przejmować. Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./. Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie i pokryć się bąbelkami.Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto. Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy szerokiego noża /łopatki do chleba/. Przykryć folią lub miską i pozostawić jeszcze na ok.20 min. Uformować bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypana obficie mąką lub otrębami /łączeniem do spodu/,posypać z wierzchu mąką i przykryć. Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz. i jest gotowe jeśli podwoi swoją wielkość.Ok. 30 min. przed zakończeniem procesu fermentacji nastawnic piekarnik na max temp./ u mnie 230 st./ i wstawić do niego garnek z pokrywką /najlepszy gliniany, żeliwny , ale ja użyłam dość solidnego z grubym dnem garnka do gotowania o średnicy 28-30 cm /. Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK / i energicznym ruchem włożyć go do środka / bez smarowania i wysypywania mąką /. Przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.Po ok.30 min zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie jeszcze przez 15-20 min.Wierzch powinien się ładnie przyrumienić. Upieczony chlebek wyjąć z graczka i wystudzić na kratce.
edytaha