Sposób przygotowania:
Domowy chlebek bez wyrabiania III
W głębokim naczyniu wymieszać mąkę ,drożdże i wodę.
Połączyć wszystkie składniki, dodać sól , nasiona siemienia i ponownie wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.14 godz./w temperaturze pokojowej/.
Ciasto jest gotowe, gdy cała jego powierzchnia pokryta jest pęcherzykami.
Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto i przy pomocy łopatki złożyć kilka razy.
Ciasto jest dość rzadkie, klejące i trudne do uformowania, ale da się zrobić.
Przykryć folią i pozostawić na ok. 15 min.
Czystą ściereczkę posypać otrębami .
Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na otręby.
Wierzch posypać siemieniem, przykryć pozostawić na ok.2 godz.
Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Przynajmniej pół godziny przed końcem wyrastania ciasta włączyć piekarnik i nastawić na temp.230 st.
W piekarniku umieścić garnek/żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny/ z pokrywką.
Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte wyjąć garnek z piekarnika/OSTROŻNIE-GORĄCY/ i energicznie przenieść do niego chlebek.
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15 -20 min.
Wierzch chlebka powinien się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.
Połączyć wszystkie składniki, dodać sól , nasiona siemienia i ponownie wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.14 godz./w temperaturze pokojowej/.
Ciasto jest gotowe, gdy cała jego powierzchnia pokryta jest pęcherzykami.
Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto i przy pomocy łopatki złożyć kilka razy.
Ciasto jest dość rzadkie, klejące i trudne do uformowania, ale da się zrobić.
Przykryć folią i pozostawić na ok. 15 min.
Czystą ściereczkę posypać otrębami .
Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na otręby.
Wierzch posypać siemieniem, przykryć pozostawić na ok.2 godz.
Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Przynajmniej pół godziny przed końcem wyrastania ciasta włączyć piekarnik i nastawić na temp.230 st.
W piekarniku umieścić garnek/żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny/ z pokrywką.
Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte wyjąć garnek z piekarnika/OSTROŻNIE-GORĄCY/ i energicznie przenieść do niego chlebek.
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15 -20 min.
Wierzch chlebka powinien się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.
![Domowy chlebek bez wyrabiania III Domowy chlebek bez wyrabiania III](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-chlebek-bez-wyrabiania-iii-102644.jpg)
![Domowy chlebek bez wyrabiania III Domowy chlebek bez wyrabiania III](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-chlebek-bez-wyrabiania-iii-102645.jpg)
![Domowy chlebek bez wyrabiania III Domowy chlebek bez wyrabiania III](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-chlebek-bez-wyrabiania-iii-102646.jpg)
![Domowy chlebek bez wyrabiania III Domowy chlebek bez wyrabiania III](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-chlebek-bez-wyrabiania-iii-102647.jpg)
natal!a90