Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To mój kolejny chlebek na słodko. Tym razem pieczony na mące owsianej i krupczatce. Dodatkiem są ziarna chia, słonecznik, żurawina suszona oraz morele. Polecam go na śniadanie z samym masełkiem lub dodatkiem nabiału.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Składniki:

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

 

  • 800 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki owsianej
  • 3 łyżki ziaren chia
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 200 g moreli suszonych
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru białego
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

1.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki owsianej

Do miski wsypać mąkę krupczatkę i mąkę owsianą, wymieszać.

2.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy
Wsypanie do miski ziaren chia i słonecznika oraz dodanie żurawiny i moreli

Wsypać ziarna chia, słonecznik, żurawinę suszoną oraz dodać pokrojone suszone morele, ponownie wymieszać.

3.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy
Wsypanie soli kuchennej do miski i wymieszanie

Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać łyżką.

4.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy
Wsypanie cukru kryształu do miski i wymieszanie

Wsypać cukier kryształ i znowu wymieszać.

5.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Wlać letnią wodę.

7.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

8.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na czas 15 minut.

9.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Wystudzić na kratce.

11.

Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy

Smacznego !