Sposób przygotowania:
Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy1.

Do miski wsypać mąkę krupczatkę i mąkę owsianą, wymieszać.
2.

Wsypać ziarna chia, słonecznik, żurawinę suszoną oraz dodać pokrojone suszone morele, ponownie wymieszać.
3.

Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać łyżką.
4.

Wsypać cukier kryształ i znowu wymieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.

Wlać letnią wodę.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na czas 15 minut.
9.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !
dorota w
Renata9