Sposób przygotowania:
Domowy chlebek owsiano - krupczatkowy1.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę i mąkę owsianą, wymieszać.
2.
Wsypać ziarna chia, słonecznik, żurawinę suszoną oraz dodać pokrojone suszone morele, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać łyżką.
4.
Wsypać cukier kryształ i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na czas 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !
dorota w
Renata9