Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chleb w wersji owsiano-orkiszowej. Owies zawiera sporo błonnika i witamin z gruby B. Orkisz zaś regeneruje zdrowie, wzmacnia odporność.

Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach

 

 

  • Składniki "mokre":
  • =============
  • 0,4 l ciepłej wody
  • niecała łyżka octu balsamicznego
  • 40g drożdży

 

  • Dodatkowo:
  • ========
  • masło - w ilości wystarczającej do posmarowania formy
  • mąka owsiana - ilość potrzebna na obsypanie formy
  • sezam - ilość do posypania po wierzchu wypieku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach
Wcześniej przygotowujemy formę: natłuszczamy ją masłem oraz obsypujemy mąką owsianą. (Jeżeli zaś korzystamy z formy silikonowej, nie musimy tego robić.) W jednej misce umieszczamy wymienione składniki "suche" i mieszamy łyżką. W drugiej umieszczamy składniki "mokre" (dodając drożdże, warto wcześniej je pokruszyć). Kiedy drożdże się rozpuszczą, zawartość miski z "mokrymi" składnikami przelewamy do miski z składnikami suchymi. Wyrabiamy ciasto - możemy spróbować mikserem, aczkolwiek będzie ono bardzo gęste o kleistej konsystencji, więc warto też wspomóc się tradycyjnie ręką. Dobrze wyrobioną masę umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyrośniętą masę smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika na około 65 minut. Upieczony i delikatnie wydobyty z formy chlebek tradycyjnie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia (choć warto wcześniej odkroić kawałek, gdyż jak wiemy, ciepły, świeżo upieczony kusi aby go skosztować...). Smacznego! :)
Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach
Po przełożeniu masy do formy warto wierzch wyrównać zwilżoną ręką.
Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach
Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Oczywiście można też go obsypać czymś innym, np. słonecznikiem. Można także przyszły wypiek pozostawić w ogóle nie obsypany.
Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach
Chleb pieczemy w temperaturze 190 stopni C, przez około 65 minut. W międzyczasie rozkoszujemy się nasilającym w kuchni aromatem świeżego pieczywa…
Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach
Chlebek tradycyjnie studzimy zawinięty w czystą, bawełnianą ściereczkę.

Tagi:

jajko jajka chleb