Sposób przygotowania:
Chleb owsiano-orkiszowy, na drożdżach
Wcześniej przygotowujemy formę: natłuszczamy ją masłem oraz obsypujemy mąką owsianą. (Jeżeli zaś korzystamy z formy silikonowej, nie musimy tego robić.) W jednej misce umieszczamy wymienione składniki "suche" i mieszamy łyżką. W drugiej umieszczamy składniki "mokre" (dodając drożdże, warto wcześniej je pokruszyć). Kiedy drożdże się rozpuszczą, zawartość miski z "mokrymi" składnikami przelewamy do miski z składnikami suchymi. Wyrabiamy ciasto - możemy spróbować mikserem, aczkolwiek będzie ono bardzo gęste o kleistej konsystencji, więc warto też wspomóc się tradycyjnie ręką. Dobrze wyrobioną masę umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyrośniętą masę smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika na około 65 minut. Upieczony i delikatnie wydobyty z formy chlebek tradycyjnie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia (choć warto wcześniej odkroić kawałek, gdyż jak wiemy, ciepły, świeżo upieczony kusi aby go skosztować...). Smacznego! :)