SUPERPRZEPIS

Domowy chlebek pita

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Domowy chlebek pita Więcej zdjęć (5)

Chlebki pita w domowej odsłonie, moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe.

Składniki:

Domowy chlebek pita

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda około 200 - 250 ml

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek pita
Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej i mieszamy. Dolewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto na stolnicy około 10 minut , aż przestanie lepić się do rąk i będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik razem z blachą do maksymalnej temperatury , najlepiej aby było to 250 stopni. Wyrośnięte ciasto kroimy na 4 części. Z każdej formujemy kulę i układamy na desce do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Każdą kulę spłaszczamy deską na grubość około 5 mm i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut. Pity powinny zacząć puchnąć po około 2- 3 minutach. Wyciągamy gdy uzyskają rumiany kolor. Prawidłowo wykonane pity powinny mieć w środku kieszonkę.
Domowy chlebek pita
Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Domowy chlebek pita
Gdy ciasto podwoi swoja objętość , dzielimy je na 4 równe częśći.
Domowy chlebek pita
Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
Domowy chlebek pita
Wyrośnięte kule spłaszczamy deską na grubość około 5 mm i szybko wkładamy do nagrzanego pieca.

Tagi:

chleb pieczywo