Sposób przygotowania:
Domowy chlebek pita
Mąkę przesiewamy do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, olej i mieszamy. Dolewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto na stolnicy około 10 minut , aż przestanie lepić się do rąk i będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik razem z blachą do maksymalnej temperatury , najlepiej aby było to 250 stopni. Wyrośnięte ciasto kroimy na 4 części. Z każdej formujemy kulę i układamy na desce do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Każdą kulę spłaszczamy deską na grubość około 5 mm i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut. Pity powinny zacząć puchnąć po około 2- 3 minutach. Wyciągamy gdy uzyskają rumiany kolor. Prawidłowo wykonane pity powinny mieć w środku kieszonkę.