Sposób przygotowania:
Świąteczny chlebek z bakaliami
Rodzynki,kandyzowaną skórkę,żurawinę , orzechy i olejek łączymy z sobą. .Mąkę przesiewamy,mieszamy z drożdżami,cukrem,cynamonem ,solą i skórką cytrynową,dodajemy mleko,roztopione masło i jajko.Ciasto dobrze mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość. .Stolnicę obsypujemy dobrze mąką ,przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrabiamy do momentu aż ciasto ładnie będzie od rąk odchodziło(gdy będzie za bardzo się kleiło możemy je oprószać mąką).Następnie pozostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia po czym wyrabiamy ponownie ,ciasto wałkujemy na kształt prostokąta,rozkładamy nadzienie i zwijamy w rulon. .Keksówkę smarujemy tłuszczem,obsypujemy mąką,wkładamy bochenek ,wierzch lekko nacinamy, smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godz. w temp.200 st.C