Magda 84

Magda 84

Kucharz
[Przepisów: 15]

Świąteczny chlebek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taki chlebek u mnie idealnie sprawdza się w drugi dzień świąt ,gdy już mamy dosyć słodkiego sięgamy bo bakaliowy chlebek

Świąteczny chlebek z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny chlebek z bakaliami

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 60 gsuszonej żurawiny
  • 60 g greckich rodzynek
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 5 kropelek olejku rumowego

Sposób przygotowania:

Świąteczny chlebek z bakaliami
Rodzynki,kandyzowaną skórkę,żurawinę , orzechy i olejek łączymy z sobą. .Mąkę przesiewamy,mieszamy z drożdżami,cukrem,cynamonem ,solą i skórką cytrynową,dodajemy mleko,roztopione masło i jajko.Ciasto dobrze mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość. .Stolnicę obsypujemy dobrze mąką ,przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrabiamy do momentu aż ciasto ładnie będzie od rąk odchodziło(gdy będzie za bardzo się kleiło możemy je oprószać mąką).Następnie pozostawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia po czym wyrabiamy ponownie ,ciasto wałkujemy na kształt prostokąta,rozkładamy nadzienie i zwijamy w rulon. .Keksówkę smarujemy tłuszczem,obsypujemy mąką,wkładamy bochenek ,wierzch lekko nacinamy, smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godz. w temp.200 st.C
Świąteczny chlebek z bakaliami
.
Świąteczny chlebek z bakaliami
.
Świąteczny chlebek z bakaliami
.
Świąteczny chlebek z bakaliami
.

Tagi:

chleb pieczywo