Sposób przygotowania:
Cynamonowy chlebek z bakaliami
Połowę wody delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier oraz tyle mąki pszennej by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy , dobrze wymieszamy pozostawiamy do podrośnięcia. W oddzielonym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę pszenna, razową, cynamon i sól. Bakalie kroimy na paski, orzechy delikatnie siekamy. Pozostałą wodę także delikatnie podgrzewamy. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego wymieszane sypkie składniki. Zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałą wodę oraz oliwę. Zagniatamy całość około 15 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy przygotowane bakalie. Ponownie zagniatamy ciasto do połączenia składników. Ciasto jeszcze raz pozostawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy chwile by delikatnie wyrosło i pieczemy około godziny w 180˚C.
marietta