Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To chlebek, który najlepiej smakuje ze świeżym wiejskim masełkiem. Można go także jeść z ulubionym, domowym dżemem. W smaku jest raczej słodkawy ze względu na bakalie.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Składniki:

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 g złotych rodzynek
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra maślanki
  • 1/2 litra ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

1.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną
Wymieszanie mąki krupczatki i mąki orkiszowej

Do miski wsypać mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.

2.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną
Wsypanie i wymieszanie złotych rodzynek i żurawiny suszonej

Dosypać złote rodzynki i żurawinę suszoną, ponownie wymieszać.

3.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną
Dosypanie słonecznika łuskanego i ostropestu mielonego

Wsypać do miski słonecznik łuskany i ostropest, cały czas mieszać łyżką drewnianą.

4.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną
Wsypanie jednej łyżki soli kuchennej do pozostałych składników

Wsypać sól kuchenną.

5.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną
Wsypanie cukru kryształu do pozostałych składników

Wsypać cukier kryształ.

6.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości.

7,

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Na końcu wlać maślankę wymieszaną z ciepłą wodą.

8.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

9.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Potem ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na 15 minut.

10.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

11.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Wystudzić chlebki na kratce.

12.

Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo