Sposób przygotowania:
Chleb ze złotymi rodzynkami i suszoną żurawiną1.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.
2.
Dosypać złote rodzynki i żurawinę suszoną, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać do miski słonecznik łuskany i ostropest, cały czas mieszać łyżką drewnianą.
4.
Wsypać sól kuchenną.
5.
Wsypać cukier kryształ.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do całości.
7,
Na końcu wlać maślankę wymieszaną z ciepłą wodą.
8.
Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
9.
Potem ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na 15 minut.
10.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
11.
Wystudzić chlebki na kratce.
12.
Smacznego !