kogelmogel

kogelmogel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Domowy gyros

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lepszy i tańszy niż na mieście.

Domowy gyros

Składniki:

Domowy gyros

 

  • mięso (pierś z kurczaka, łopatka wieprzowa lub inne, które nadają się na gyrosa)
  • opakowanie mrożonych frytek
  • mała kapusta pekińska
  • 2 pomidory
  • ogórek szklarniowy
  • duży jogurt
  • przyprawa do gyrosa
  • przyprawa do grzanek czosnkowa
  • ketchup
  • olej

Sposób przygotowania:

Domowy gyros
Frytki wysypujemy na blaszkę, ewentualnie podlewamy odrobiną oleju i zapiekamy do zarumienienia. W tym czasie kroimy mięso na małe kawałki, krojąc wzdłuż od strony prawej do lewej ( tak jak robią to w barach z kebabem ). Obsypujemy mięso przyprawą do gyrosa i odkładamy na chwilę do lodówki. Następnie na patelni z rozgrzanym olejem smażymy mięso powoli, na małym ogniu, żeby się nie przypaliło, a doszło w środku. W tym czasie kapustę myjemy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski. Pomidory przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Ogórka także kroimy w ten sposób. Jogurt mieszamy z całą przyprawą do grzanek. Dodajemy odrobinę ketchupu. Zalewamy jogurtem sałatkę i wykładamy na talerze. Obok kładziemy frytki i mięso. I gotowe.