renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Domowy jogurt naturalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy jogurt naturalny - wszytko czego potrzeba to mleko najlepiej 3,2 % i mały kubeczek jogurtu naturalnego.

Domowy jogurt naturalny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Domowy jogurt naturalny

Etap 1

Domowy jogurt naturalny
Temperaturę mleka należy sprawdzać termometrem.

Mleko wlać do garnka i pogrzać do 80 stopni Celsjusza. temperaturę należy kontrolować termometrem.

Etap 2

Domowy jogurt naturalny
Następnie należy dodać jogurt naturalny.

Po schłodzeniu mleka do 40 stopni Celsjusza, dodać jogurt naturalny.

Etap 3

Domowy jogurt naturalny
Mleko zaszczepione jogurtem przelać do wyparzonych słoików.

Utrzymywać tą mieszankę w temperaturze 37 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut. Następnie przelać do wyparzonych słoików.

Etap 4

Domowy jogurt naturalny
Słoiki należy utrzymywać w cieple przez około 8 godzin.

Słoiki najlepiej owinąć ściereczką lub ręcznikiem i utrzymywać w cieple przez ok 8 godzin.

Etap 5

Domowy jogurt naturalny
Następnie jogurt schładzamy w lodówce kilka godzin.

Na koniec jogurt należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin i jest gotowy do spożycia.