WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Domowy kebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy kebab w bułce ziołowej pita z mięsa wieprzowego marynowanego w sosie sojowym i przyprawach z dodatkiem świezych warzyw i sosu czosnkowego.

Domowy kebab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy kebab

 

  • ok. 150g karkówki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • 1 bułka pita ziołowa
  • kawałek ogórka zielonego
  • kawałek pomidora
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Domowy kebab

ETAP 1:

Mięso z karkówki pokroić w paseczki i wrzucić do miski. Wlać sos sojowy, doprawić ostrą papryką i przyprawą do gyrosa, wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na min. kilka godzin. Potem mięso wyjąć.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić do miękkości.

Bułkę skropić wodą i podgrzać na suchej patelni z obu stron aż spuchnie. Rozkroić ją tworząc kieszonkę. Ogórka i pomidora pokroić na kawałki i wymieszać z mięsem.

Farsz nałożyć do bułki i polać sosem czosnkowym.

Podawać od razu.

Domowy kebab
Tak należy naciąć podgrzaną bułkę pita tworząc kieszonkę
Domowy kebab
Bułka ziołowa pita w trakcie podgrzewania na patelni
Domowy kebab
Mięso wieprzowe usmażone na patelni z cebulą i czosnkiem
Domowy kebab
Mięso wieprzowe pokrojone w paseczki zamarynowane w sosie sojowym i przyprawach