kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 999]

Smażony dorsz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną rybkę z chrupiącą skórką. Rybka jest smażona w tradycyjnej panierce z mąki, bułki tartej i jajek. Polecam.

Smażony dorsz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony dorsz

 

Sposób przygotowania:

Smażony dorsz
Dorsza kroimy na pół i posypujemy z każdej strony solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.

Na talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Na jeden talerz wybijamy jajka i mieszamy widelcem. 

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. W międzyczasie każdą cześć dorsza obtaczamy w mące, jajku, mące, jajku i bułce tartej. Dorsz kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. 

Koperek myjemy i kroimy na drobno i przed podaniem dekorujemy usmażonego dorsza. 
Smażony dorsz
Pokrojonego dorsza posypujemy białym pieprzem i solą.
Smażony dorsz
Dorsza kładziemy na mące i obtaczamy z każdej strony.
Smażony dorsz
Obtoczonego w mące dorsza wkładamy do rozbełtanych jajek.
Smażony dorsz
Na rozgrzanym oleju smażymy dorsza na złoty kolor.

Tagi:

dorsz ryba danie