WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowy kebab wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy kebab wieprzowy inspirowany kuchnią turecką, zrobiony z mielonej wieprzowiny mieszanej z jogurtem i przyprawami.

Domowy kebab wieprzowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy kebab wieprzowy

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Kilka placków tortilli
  • Majonez
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowy kebab wieprzowy

ETAP 1:

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy. Dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce na drobnych oczkach cebulę. Dodać jogurt i wymieszać na jednolitą masę mięsną.

Masę przełożyć na folię spożywczą i zawinąć formując walec. Włożyć do zamrażarki żeby stwardniało. Następnie wyjąć, rozwinąć i pokroić na cienkie plasterki.

Plasterki smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni i wykładać na talerz. Mięso można zawinąć w tortille posmarowane majonezem lub podać z innymi dodatkami.

Domowy kebab wieprzowy
Tortilla posmarowana majonezem z nałożonym mięsem
Domowy kebab wieprzowy
Porcja mięsa usmażona i wyłożona na talerz
Domowy kebab wieprzowy
Mięso pokrojone na plasterki i włożone na patelnię
Domowy kebab wieprzowy
Mięso wymieszane z jogurtem i przyprawami zwinięte w folię
Domowy kebab wieprzowy
Mięso mielone wymieszane z pozostałymi składnikami