WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pulpeciki w sosie porowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne pulpeciki wieprzowe w sosie porowo - serowym. Delikatny i smaczny obiad z niewielu składników.

Pulpeciki w sosie porowo-serowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pulpeciki w sosie porowo-serowym

 

  • Ok. 300g mięsa mielonego
  • 1/3 cebuli
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta majeranku
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 łyżka wody niegazowanej
  • 1 biała część pora
  • Mały kawałek selera
  • 1 serek topiony naturalny
  • Masło do smażenia
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Listek laurowy
  • 3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie porowo-serowym

ETAP 1:

Pora pokroić. Selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć razem na maśle i przełożyć do garnka. Dolać ok 2 szklanki wody. Dodać koperek, natkę pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek i ziele i zblendować.

Mięso mielone wymieszać z kaszą manną, łyżką wody, majerankiem, solą i pieprzem. Uformować pulpeciki i obtoczyć je w mące. Przesmażyć na maśle i przełożyć do sosu. Gotować w sosie przez ok. 20 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Pulpeciki w sosie porowo-serowym
Pulpety w sosie po przygotowaniu w garnku.
Pulpeciki w sosie porowo-serowym
Opanierowane pulpeciki podsmażone na patelni.
Pulpeciki w sosie porowo-serowym
Uformowane pulpety wieprzowe ułożone na talerzu
Pulpeciki w sosie porowo-serowym
Zagotowany sis porowo-serowy przed zblendowaniem
Pulpeciki w sosie porowo-serowym
Serek topiony dodany do pora