iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z kremem kokosowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto jest mocno czekoladowe, a dodatkowo posiada pyszny krem. Polecamy na deser.

Ciasto z kremem kokosowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z kremem kokosowym

 

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 2 śmietany w proszku typu Śnieżka
  • 10 dag białej czekolady
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • polewa czekoladowa
  • 1/2 szklanki wina wiśniowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem kokosowym
W garnku stopić margarynę, dodać cukier i kakao oraz dolać wodę, cały czas mieszając wszystko razem gotować na malutkim ogniu około 5 min, przestudzić. Kiedy masa czekoladowa jest zimna, ale jeszcze nie zastygła dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko razem ucierać (najlepiej robotem) do uzyskania pęcherzyków powietrza, na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do średniej wielkości tortownicy(około 25 cm średnicy), piec w temp. 180-190 do 50 min. Krem kokosowy: Śmietanę zagotować z białą czekoladą, ostudzić i dobrze schłodzić. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem śmietany w proszku i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Zimne ciasto przekroić na połowę i nasączyć oba krążki winem wiśniowym. Dolny krążek ułożyć ponownie w tortownicy wyłożyć na nim całą masę kokosową, przykryć drugim krążkiem i schłodzić w lodówce. Kiedy ciasto zastygnie wyjąć z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Ciasto z kremem kokosowym
Zastygnięte ciasto wyjąć z tortownicy i ułożyć na paterze