światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowy krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i szybka zupa, idealna na jesienne chłody.

Domowy krupnik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy krupnik

 

  • porcja rosołowa lub udko z kurczaka
  • rosołek
  • sos sojowy
  • 12 łyżek kaszy jęczmiennej lub pęczaku
  • pieprz ziołowy
  • seler
  • cebula
  • 2 marchewki
  • woda
  • pół ostrej papryczki

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy krupnik
Mięso płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, cebulę oraz rosołek. Po ugotowaniu bulionu, wsypujemy 12 łyżek kaszy (taką ilość wsypuję na 3 litry wody) i dorzucamy pół ostrej papryczki. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pamiętajmy, że kasza napęcznieje, wiec nie przejmujmy się tym, że zaraz po wsypaniu do garnka będzie sprawiała wrażenie, że jest jej zbyt mało. Zupę doprawiamy pieprzem ziołowym i sosem sojowym (jest słony, więc nie używany soli).
Domowy krupnik
Z mięsa, wody oraz warzyw i rosołku przygotowujemy wywar.
Domowy krupnik
Odmierzamy dwanaście łyżek kaszy-możemy ją przelać zimną wodą.
Domowy krupnik
Kaszę wsypujemy do gotującej się zupu, pamietając o mieszaniu jej co jakiś czas.
Domowy krupnik
Połowa ostrej papryczki wzbogaci smak zupy i doda jej głębi.