Sposób przygotowania:
Dorsz ze szparagami smażony na maśle cytrynowym
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, odłożyć.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, blanszować we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru, odcedzić, osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać sok oraz skórkę z cytryny.
Na maśle położyć polędwicę z dorsza smażyć ok 2 min, przekręcić na drugą stronę, obok położyć szparagi.
Smażyć kolejne 2-3 min podlewając szparagi cytrynowym masłem.
Rybę podawać ze szparagami i np. pomidorem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, blanszować we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru, odcedzić, osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać sok oraz skórkę z cytryny.
Na maśle położyć polędwicę z dorsza smażyć ok 2 min, przekręcić na drugą stronę, obok położyć szparagi.
Smażyć kolejne 2-3 min podlewając szparagi cytrynowym masłem.
Rybę podawać ze szparagami i np. pomidorem lub sałatką ze świeżych warzyw.
biedroneczki