Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 189]

Dorsz ze szparagami smażony na maśle cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosenny, lekki , pyszny obiad. Polędwica z dorsza, odpowiednio usmażona jest niezwykle delikatna i soczysta. Do ryby jako dodatek chrupiące szparagi. Całość usmażona na maśle z dodatkiem cytryny która oddaje delikatny, nie dominujący posmak.

Dorsz ze szparagami smażony na maśle cytrynowym

Składniki:

Dorsz ze szparagami smażony na maśle cytrynowym

 

  • 2 polędwice z dorsza ( każda po ok 200g.)
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 500g. zielonch szparagów ( cukier, sól)
  • 2-3 łyżki masła klarowango
  • 1 łyżka sou z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania:

Dorsz ze szparagami smażony na maśle cytrynowym
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, odłożyć.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, blanszować we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru, odcedzić, osuszyć.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać sok oraz skórkę z cytryny.

Na maśle położyć polędwicę z dorsza smażyć ok 2 min, przekręcić na drugą stronę, obok położyć szparagi.

Smażyć kolejne 2-3 min podlewając szparagi cytrynowym masłem.

Rybę podawać ze szparagami i np. pomidorem lub sałatką ze świeżych warzyw.

Tagi:

danie dorsz