slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy majonez pistacjowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny majonez domowy. Zrobiłam go z użyciem oleju z prażonych pistacji. Majonez wyszedł delikatny z lekką nutą orzechową. Idealny do jajek , sałatek czy mięs. Polecam

Domowy majonez pistacjowy

Składniki:

Domowy majonez pistacjowy

 

  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżeczka musztardy
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • 3/4 szkl oleju z prażonych pistacji
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • oraz: słoiczek ok. 250 ml

Sposób przygotowania:

Domowy majonez pistacjowy
Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę, sól, pieprz i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy olej pistacjowy cienkim strumieniem i cały czas miksujemy. Wlewamy do majonezu ocet jabłkowy i przez chwilę miksujemy.

Przekładamy gotowy majonez do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Smacznego