kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1230]

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne pulpeciki. Pulpeciki przygotowałam z makreli w sosie koperkowym z dodatkiem śmietany. Polecam na obiad.

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Na pulpeciki :

Na sos :

  • 1 3/4 szkl rosołu
  • 3 łyżki pokrojonego mrożonego koperku
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka z czubkiem mąki ryżowej
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Filety z makreli pozbawiamy ości i skóry. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na mniejsze kawałki. 

Filet z makreli przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z cebulą i czosnkiem. 

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę. Z masy rybnej robimy małe pulpety. 

Wkładamy do gotującego się rosołu i gotujemy przez 5 minut, dokładamy koperek i gotujemy przez kolejne 5 minut.

Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Makrelę bez skóry i ości, cebulę, czosnek mielimy przez maszynkę.
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Do masy rybnej dodajemy pozostałe składniki.
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki.
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym
Pulpeciki rybne gotujemy w rosole z dodatkiem kopru.