eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pulpety z dorsza czarnego z dodatkiem warzyw. Pulpety podałam z makaronem i sosem pomidorowym.

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

pulpety

dodatki

sos

  • 1 duża cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 4 łyżki oleju ze smażenia pulpetów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • ostra papryka do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

przygotowanie składników

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym
Odmrożonego i osuszonego dorsza zmielić.

Dorsza odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić rybę na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym
Marchewkę, paprykę i cukinię rozdrobnić w malakserze.

Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć szypułkę i nasiona. Cukinię opłukać, osuszyć i odkroić końcówki. Marchewkę obrać, opłukać i osuszyć.

Cukinię ze skórką, paprykę i marchewkę rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce.

przygotowanie składników cd

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym
Do zmielonego dorsza dodać pozostałe składniki pulpetów.

Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Do zmielonego dorsza dodać cebulę, paprykę, cukinię, marchewkę,jajka, bułkę tartą, sol i pieprz do smaku.

przygotowanie pulpetów

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym
Z masy rybnej uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Masę rybną dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

Pulpety obtoczyć w bułce tartej.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

W rondlu rozgrzać olej, wrzucać partiami pulpety i smażyć aż się zrumienią. Wyjmować pulpety łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

przygotowanie sosu

Pulpety rybno warzywne Eli w sosie pomidorowym

Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i smażyć aż się zeszklą.

Do cebuli wlać dwa litry wody i zagotować. Całość zmiksować.

Do sosu dodać koncentrat pomidorowy paprykę słodką, sól i ostrą paprykę do smaku. Sos chwilę gotować.
Mąkę rozrobić z wodą, wlać do sosu i zagotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.

Na talerze wyłożyć makaron, pulpety i polać sosem. Smacznego!