Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 220]

Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nieodłączna przystawka podczas imprez w domu lub na świeżym powietrzu. Dużą rolę smakową odgrywa sos śmietanowy z mnóstwem kopru , doprawiony sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu. Jako dodatki salami i ser żółty oraz mozzarella.

Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

Składniki:

Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g salami
  • 100 g sera żółtego
  • 2 kulki mozzarelli

 

  • Sos śmietanowo-koperkowy:
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 duży pęczek kopru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżki świeżo mielonego, czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym
Sos śmietanowo-koperkowy: Do miski przełożyć śmietanę oraz majonez, dodać drobno posiekany koperek.

Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry.

Każdy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować grubą warstwą sosu śmietanowo-koperkowego.

Ułożyć plastry salami oraz mozzarelli,całość posypać serem żółtym zostawiając puste brzegi ciasta.

Zwinąć ciasto ścisło w rulon zakładając najpierw dwa boki na farsz.

Rulon pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Tagi:

przystawki