Sposób przygotowania:
Domowy majonez wg Mychy
Przygotowuję wszystkie składniki do przygotowania majonezu. Do miski wbijam całe jajko, dodaję musztardę, sok z cytryny (lub ocet winny), cukier, sól i pieprz. Wszystko mieszam za pomocą miksera ok. 1 minuty. Następnie wlewam 1/5 szklanki oleju i miksuję wszystko ok. 1 minuty. Po czym znów wlewam trochę oleju i miksuję, aż do wyczerpania oleju. Masa powinna być gęsta i sztywna barwy jasnobeżowej (kremowej). Gotowy majonez przekładam do słoika, zakręcam i wkładam do lodówki. Taki majonez można stosować do sałatek, warzyw, sosów itp.
evita0007
mycha
Evito, masz rację:) Babcia z Mamą mi opowiadały o procesie robienia majonezu do sałatek kiedy nie było go w sklepach i trzeba było sobie samemu poradzić:)
jaNina
zbysiowa