mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Domowy majonez wg Mychy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, gęsty, bardzo smaczny majonez domowej roboty, zawsze się udaje:)

Domowy majonez wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy majonez wg Mychy

 

  • 1 szklanka (250 ml) oleju Kujawskiego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • kopiasta łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Domowy majonez wg Mychy
Przygotowuję wszystkie składniki do przygotowania majonezu. Do miski wbijam całe jajko, dodaję musztardę, sok z cytryny (lub ocet winny), cukier, sól i pieprz. Wszystko mieszam za pomocą miksera ok. 1 minuty. Następnie wlewam 1/5 szklanki oleju i miksuję wszystko ok. 1 minuty. Po czym znów wlewam trochę oleju i miksuję, aż do wyczerpania oleju. Masa powinna być gęsta i sztywna barwy jasnobeżowej (kremowej). Gotowy majonez przekładam do słoika, zakręcam i wkładam do lodówki. Taki majonez można stosować do sałatek, warzyw, sosów itp.
Domowy majonez wg Mychy
Na początku przygotować wszystkie produkty
Domowy majonez wg Mychy
Jajko wbijam do miski, dodaję przyprawy wszystkie
Domowy majonez wg Mychy
Miksuję jajko z przyprawami ok. 1 minuty
Domowy majonez wg Mychy
Dolewam powoli olej i cały czas ubijam aż masa będzie gęsta

Tagi:

jajko jajka