WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Kalafior do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalafior ugotowany trochę al dente a następnie odcedzony, podzielony na różyczki i obsmażony na masełku.

Kalafior do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafior do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Kalafior do obiadu

ETAP 1:

Kalafiory oczyścić z liści, odciąć łodygi i opłukać pod wodą. Można namoczyć w wodzie z octem żeby pozbyć się robaków jeśli kalafior pochodzi z ekologicznych upraw. Kalafiory przełożyć do garnka. Zalać je wodą tak aby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości kalafiora. Ustawić na gazie i zagotować. Wsypać szczyptę cukru i trochę soli.

Gotować kalafiora aż zmięknie ale uważać żeby nie przegotować. Ugotowany kalafior odcedzić, lekko przestudzić i podzielić na różyczki.

Na patelni roztopić masło. Wrzucić kalafiora i obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem i podawać np. do mięsa lub jako samodzielną przekąskę.

Kalafior do obiadu
Kalafior po ugotowaniu podzielony na różyczki
Kalafior do obiadu
Kalafior po ugotowaniu i odcedzeniu z wody.
Kalafior do obiadu
Kalafior w trakcie gotowania w wodzie z dodatkiem cukru i soli