Sposób przygotowania:
Makaron dwujajecznyETAP 1:
Mąkę pszenną wsypać do większej miski lub na stolnicę. Dodać szczyptę soli. Usypać je w kopiec. Na środku kopczyka zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dolać oliwę i mleko i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie jednolite i sprężyste. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę mleka.
Zagniecione ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
Placki odkładać na bawełnianą ściereczkę. Po rozwałkowaniu placki pozostawić na ok. 30 minut żeby trochę się obsuszyły. Następnie posypując mąką zwijać każdy placek w rulon i kroić nożem na makaron. Makaron rozwijać i przesypać mąką żeby się nie sklejał.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją. Wlać łyżkę oleju i wrzucić makaron. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na półmisek.
SylaUla