WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Makaron dwujajeczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron z mąki pszennej z dwóch całych jajek z dodatkiem mleka i oliwy. Jest sprężysty i nie skleja się. idealny do dań głównych i do zup.

Makaron dwujajeczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron dwujajeczny

 

Sposób przygotowania:

Makaron dwujajeczny

ETAP 1:

Mąkę pszenną wsypać do większej miski lub na stolnicę. Dodać szczyptę soli. Usypać je w kopiec. Na środku kopczyka zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dolać oliwę i mleko i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie jednolite i sprężyste. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę mleka.

Zagniecione ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.

Placki odkładać na bawełnianą ściereczkę. Po rozwałkowaniu placki pozostawić na ok. 30 minut żeby trochę się obsuszyły. Następnie posypując mąką zwijać każdy placek w rulon i kroić nożem na makaron. Makaron rozwijać i przesypać mąką żeby się nie sklejał.

W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją. Wlać łyżkę oleju i wrzucić makaron. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na półmisek.

Makaron dwujajeczny
Makaron w trakcie gotowania w osolonej wodzie z olejem
Makaron dwujajeczny
Makaon surowy pokrojony przed wrzuceniem do wrzątku
Makaron dwujajeczny
Placki ciasta pokrojone na makaron po zwinięciu w rulon
Makaron dwujajeczny
Rozwałkowane placki ciasta przed pokrojeniem.