Sposób przygotowania:
Domowy pasztet z kurczaka
Kurczaka dzielmy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby cały kurczak był nią przykryty. Włoszczyznę, czosnek i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na dowolne, średniej wielkości kawałki. Dodajemy do mięsa wraz z liściem laurowym. Całość gotujemy przez około 60 minut. Wątróbkę obieramy z błony, po czym dodajemy ją do rosołu na około 3 minuty przed końcem gotowania się mięsa. Mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę, mięso z kurczaka i warzywa mielimy (najlepiej dwukrotnie). Bułkę namaczamy w rosole, gdy zmięknie również mielimy ją w maszynce do mięsa. Masę starannie mieszamy. Do mięsa dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Rosół pozostały po gotowaniu mięsa przecedzamy po czym dodajemy do do masy. Całość starannie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Pieczemy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia (opcjonalnie zamiast papieru możemy ją delikatnie posmarować odrobiną oleju i obsypać bułką tartą). Pieczemy przez około 2 godziny (w zależności od wielkości blachy jaką wybraliśmy) w temperaturze 180 st.C.