madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Domowy pełnoziarnisty chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chyba nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż upieczenie samemu chleba tym bardziej zdrowego pełnoziarnistego.

Domowy pełnoziarnisty chleb Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy pełnoziarnisty chleb

 

  • 1 kg pełnoziarnistej mąki
  • 2 czubate łyżki soli
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 700 ml chłodnej wody

Sposób przygotowania:

Domowy pełnoziarnisty chleb
W wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami zagniatamy w jednolite ciasto. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na części i formujemy chleb. Ja ułożyłam w dwóch wysmarowanych tłuszczem korytkach. Ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce ale tym razem na około 40 minut aby ładnie wyrosło. Chleby pieczemy przez 30 minut w 220 stopniach
Domowy pełnoziarnisty chleb
Z składników zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji
Domowy pełnoziarnisty chleb
Ciasto układamy w formach i pozostawiamy do wyrośnięcia

Tagi:

chleb pieczywo