mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Domowy rosół drobiowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, domowy rosół, doskonały na niedzielny obiad:)

Domowy rosół drobiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy rosół drobiowy

 

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 l wody
  • 2 marchewki (umyte, oskrobane)
  • 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej)
  • 1 mały seler (obrany; można zastąpić 2 łodygami selera naciowego)
  • 1 por (biała część + połowa zielonej)
  • 1 pietruszka (umyta, obrana)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do ozdobienia
  • makaron do podania

Sposób przygotowania:

Domowy rosół drobiowy
Cebulę obieram i opalam w całości nad palnikiem gazowym. Do dużego garnka wkładam umyte, rozporcjowane mięso, dodaję włoszczyznę i zalewam zimną wodą. Całość doprowadzam do wrzenia. Od zagotowania gotuję rosół około 2 godziny na bardzo małym ogniu.
Podczas gotowania zbieram za pomocą łyżki cedzakowej tzw. szumowinę tj. białą pianę. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rosół podaję na gorącą z ugotowanym makaronem. Na talerzach posypuję rosół posiekaną natką pietruszki i wkładam kawałki ugotowanej marchewki.
Gotuję makaron: Do garnka wlewam wodę, wsypuję 1 łyżeczką soli i dodaję makaron. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzam i przelewam zimną wodą.
Domowy rosół drobiowy
Makaron gotuję w osolonej wodzie, poczym odcedzam
Domowy rosół drobiowy
Cebulę obieram i opalam nad palnikiem do zrumienienia
Domowy rosół drobiowy
Warzywa myję, obieram ze skórki, płuczę i dodaję do garnka
Domowy rosół drobiowy
Rosół gotuję na malutkim ogniu pod przykryciem