Sposób przygotowania:
Domowy rosół wg joaska500
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do dość sporego garnka wkładamy opłukaną porcję rosołową (jeśli chcemy można dołożyć np. szyjkę z indyka lub udko- rosół będzie wtedy jeszcze smaczniejszy). Do mięsa dokładamy garść suszonej lub 2- 3 umyte i obrane świeże marchewki. Natkę z pietruszki i por dokładnie myjemy (jeśli ktoś nie chce pietruszki i pora w już gotowym rosole można je związać bezbarwną nitką wtedy po ugotowaniu będzie je można łatwo wyjąć) po czym wrzucamy do garnka. Korzeń selera myjemy i obieramy, kroimy go na ćwiartki i jedną część wrzucamy do garnka. Dodajemy kostkę rosołową lub 1 łyżkę Warzywka. Solimy i pieprzymy do smaku (musimy uważać z solą ponieważ przyprawy takie jak warzywko mają już w sobie sól). Całość zalewamy zimną wodą, tak żeby woda dokładnie zakryła mięso. Gotujemy ok 60 - 70 minut na średnim ogniu. Podczas gotowania musimy od czasu do czasu wyjąć szumy ale można ich uniknąć jeśli przed gotowaniem rosołu namoczymy mięso. Makaron wkładamy na talerze i każdą porcję polewamy rosołem, całość można przybrać posiekaną pietruszką. Smacznego : )
darmiona
agabi22
mnie się wydaje, że porcji rosołowej nie uzyskamy pełnego smaku, pewnie dlatego ta kostka.
joaska500
Dokładnie tak. Porcje rosołowe są tanie ale niestety też mają bardzo mało mięsa, stąd kostka:) Jeśli oprócz porcji dokładam np. szyjkę z indyka albo udko to wtedy nie używam kostki :)
Babciagramolka
joaska500
Ja taki wywar robię jak gotuję młodą kapustę kapustę : )