SUPERPRZEPIS

Domowy rosół z kaczki

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Domowy rosół z kaczki Więcej zdjęć (5)

Znakomity rosół z kaczki, idealny na jesień.

Składniki:

Domowy rosół z kaczki

 

  • 2 kg kaczki
  • 2 udka z indyka
  • 10 dkg żołądków z kury
  • 10 dkg wątróbki kurzej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pęczek natki pietruszki
  • duża cebula
  • sól/pieprz

 

Sposób przygotowania:

Domowy rosół z kaczki
Mój garnek jest duży, ale nigdy nie wiem jaką ma pojemność. Myślę, że ok 5-6 litrów. Do garnka wrzucamy kaczkę, pociętą na częsci, udka z indyka oraz zołądki. Zalewamy wodą dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy. W trakcie gotowania powstaja tzw szumy, które należy zbierać. Gdy mięso będzie miekkie wrzucamy marchewkę i korzeń pietruszki oraz wątróbkę. dodajemy ją pod koniec, ponieważ zbyt dlugo gotowana rozpada sie i sprawia, że rosół nabiera mętnego koloru. Gdy warzywa zmiękną dodajemy cebulkę. Ja kroję ją na pół obsypuje solą i podpiekam na palniku, aby wydobyc z niej smak, nastepnie wrzucam do rosołu. Rosół z cebula musi gotować się ok 10 minut. Potem najlepiej jest przecedzić rosół. Wtedy całe mięso zostanie na durszlaku i będziemy go mogli wykorzystać do innej potrawy. Gdy uzyskamy już czysty rosół wrzucamy posiekana natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Domowy rosół z kaczki
Mięso którego użyłam do ugotowania rosołu
Domowy rosół z kaczki
Wielki garnek smakowitego rosołu, juz prawie gotowy
Domowy rosół z kaczki
Podpiekanie cebuli obtoczonej w soli nad palnikiem
Domowy rosół z kaczki
Ostatni dodatek posiekana natka pietruszki

Tagi:

kaczka indyk