Sposób przygotowania:
Domowy rosół z kaczki
Mój garnek jest duży, ale nigdy nie wiem jaką ma pojemność. Myślę, że ok 5-6 litrów. Do garnka wrzucamy kaczkę, pociętą na częsci, udka z indyka oraz zołądki. Zalewamy wodą dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy. W trakcie gotowania powstaja tzw szumy, które należy zbierać. Gdy mięso będzie miekkie wrzucamy marchewkę i korzeń pietruszki oraz wątróbkę. dodajemy ją pod koniec, ponieważ zbyt dlugo gotowana rozpada sie i sprawia, że rosół nabiera mętnego koloru. Gdy warzywa zmiękną dodajemy cebulkę. Ja kroję ją na pół obsypuje solą i podpiekam na palniku, aby wydobyc z niej smak, nastepnie wrzucam do rosołu. Rosół z cebula musi gotować się ok 10 minut. Potem najlepiej jest przecedzić rosół. Wtedy całe mięso zostanie na durszlaku i będziemy go mogli wykorzystać do innej potrawy. Gdy uzyskamy już czysty rosół wrzucamy posiekana natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Babciagramolka
Drugie to czemu solisz cebulę ? Opiekanie ma spowodować karmelizację cukrów zawartych w cebuli żeby nadac rosołowi kolor i smak - ja posypuję cebulę cukrem.
I jeszcze jedno - nie wiem czy wiesz że lepiej opiec cebulę na suchej patelni a nie nad palnikiem bo w spalonym płomieniu gazu są toksyczne związki rakotwórcze . Lepiej wrzucić cebulę na suchą patelnię i tak podgrzewać aż sie zarumieni .
Przepraszam ze Ci zawracam głowę ale żadko kto gotuje teraz prawdziwy rosół więc jak zobaczyłam ten to aż mi ślinka pociekła. Duża 5+
cherrycola
Co do pytań, to wątróbkę u mnie w rodzinie dodaje sie od zawsze. Owszem rosoł troche mętnieje ale wątróbka nadaje mu specyficzny charakter a poza tym cała rodzina uwielbia wątróbkę w talerzu rosołu. Na prawdę polecam.
Co do drugiego pytania to jest trudniejsze. Sposób na opiekanie cebuli posolonej wziełam od babci która taką cebulę podsmażała na blasze pieca. Na prawde nie wiem czemu sól a nie cukier. Na pewno sól się nie przypali na piecu, może to o to chodzilo. Ale w rosole czuć wyraźnie aromat podpieczonej cebulki. Myślę, że zarówno w cukrze jak i w soli jej rola będzie zachowana.
Dziękuję za radę dotyczącą opiekania cebuli na patelni. Zdaję sobie sprawę, że gaz nie jest najzdrowszym rozwiązaniem. Następnym razem skorzystam z Twojej rady.
Serdecznie dziękuję za pozytywną opinię. Ten rosół przygotowywała moja mama, będzie jej niezwykle przyjemnie usłyszeć tak budujący komentarz ;)
Babciagramolka
cherrycola