Sposób przygotowania:
Rosół z kaczki
Kaczkę sprawioną dokładnie oczyścić, umyć, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i przekroić na pół. Por dokładnie oczyścić, umyć i również przekroić na pół. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy i także przekroić na pół. Podzieloną na mniejsze części kaczkę zalać 1,5 litra wody i gotować. W następnej kolejności dodać do tego obrane i umyte warzywa oraz dodać jedną kostkę rosołową. Do gotującej się zupy dodać do smaku suszone grzyby. Całość gotować do momentu, aż mięso zmięknie. Rosół dobrze odcedzić. Do zupy z powrotem dodać pokrojone mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Natkę pietruszki przemyć, pokroić i posypać zupę. Zupę doprawić jeszcze do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz vegetą.