lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczny rosół z kaczki...

Rosół z kaczki

Składniki:

Rosół z kaczki

 

  • 1/2 sprawionej kaczki
  • 1,5 litra wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 pora
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 3 suszone grzyby

 

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki
Kaczkę sprawioną dokładnie oczyścić, umyć, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i przekroić na pół. Por dokładnie oczyścić, umyć i również przekroić na pół. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy i także przekroić na pół. Podzieloną na mniejsze części kaczkę zalać 1,5 litra wody i gotować. W następnej kolejności dodać do tego obrane i umyte warzywa oraz dodać jedną kostkę rosołową. Do gotującej się zupy dodać do smaku suszone grzyby. Całość gotować do momentu, aż mięso zmięknie. Rosół dobrze odcedzić. Do zupy z powrotem dodać pokrojone mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Natkę pietruszki przemyć, pokroić i posypać zupę. Zupę doprawić jeszcze do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz vegetą.

Tagi:

grzyby kaczka