Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Domowy rosołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny domowy rosołek z makaronem

Domowy rosołek           Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy rosołek

 

  • 3 litry wody
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka korzenia selera
  • ćwiartka korzenia pora
  • 1 łodyżka natki selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • przyprawa do rosołu do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy rosołek
Do garnka wlewamy wodę dodajemy udko z kurczaka i kostkę rosołową. Warzywa obieramy, myjemy przekrawamy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Cebule obieramy, kroimy w plasterki i przyrumieniamy ją na patelni, a następnie dodajemy do garnka, razem zielem angielskim, liściem laurowym i ziarenkami pieprzu. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 min. Po tym czasie rosół przecedzamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do rosołu. Gotowy rosołek podajemy z makaronem (najlepiej domowym), pokrojoną w plasterki marchewką, która gotowała się w rosole oraz natką pietruszki. Smacznego!
Domowy rosołek
Domowy rosołek
Domowy rosołek