Sposób przygotowania:
Domowy sos do wędlin
Paprykę czerwoną myjemy pozbywamy nasion i kroimy drobno. Obieramy pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Papryczki chili myjemy przecinamy na pół usuwamy nasiona i drobno kroimy najlepiej w rękawiczkach.
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy dodajemy pokrojony czosnek chwilę podsmażamy wsypujemy warzywa listki i ziele gotujemy około 20 -30 minut mieszamy co jakiś czas;
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, cukier ,sól sok z cytryny wlewamy ocet w zależności od tego czy lubimy mocno kwaśne. Mieszamy. Jeżeli chcemy to możemy masę zmiksować. Przed miksowaniem powyjmować listki i ziele.
Tak przygotowany sos przekładamy do przygotowanych słoiczków i zakręcamy. Tak dla pewności słoiczki pasteryzujemy 10 minut.
POLECAM!!!
Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy dodajemy pokrojony czosnek chwilę podsmażamy wsypujemy warzywa listki i ziele gotujemy około 20 -30 minut mieszamy co jakiś czas;
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat, cukier ,sól sok z cytryny wlewamy ocet w zależności od tego czy lubimy mocno kwaśne. Mieszamy. Jeżeli chcemy to możemy masę zmiksować. Przed miksowaniem powyjmować listki i ziele.
Tak przygotowany sos przekładamy do przygotowanych słoiczków i zakręcamy. Tak dla pewności słoiczki pasteryzujemy 10 minut.
POLECAM!!!
gusia1000