Sposób przygotowania:
Wielkanocny schab w 10 minut
Zrobić mieszaninę płynu, w którym będziemy gotowany schab: do 3 litrów wody, wsypać 6 łyżek soli, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki majeranku lub ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, wymieszać. Włożyć do zimnego płynu 1,5 kg schabu, zagotować, gotować 5 minut, wyłączyć, studzimy minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc, na drugi dzień znów go zagotować, gotować ponownie 5 minut, wystudzić przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schabik Schab pokroić w plastry, można podawać z chrzanem.
![Wielkanocny schab w 10 minut Wielkanocny schab w 10 minut](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wielkanocny-schab-w-10-minut-100547.jpg)
![Wielkanocny schab w 10 minut Wielkanocny schab w 10 minut](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wielkanocny-schab-w-10-minut-100548.jpg)
![Wielkanocny schab w 10 minut Wielkanocny schab w 10 minut](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wielkanocny-schab-w-10-minut-100549.jpg)
![Wielkanocny schab w 10 minut Wielkanocny schab w 10 minut](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/wielkanocny-schab-w-10-minut-100550.jpg)
elzbieta8960