Sposób przygotowania:
Wielkanocny schab w 10 minut
Zrobić mieszaninę płynu, w którym będziemy gotowany schab: do 3 litrów wody, wsypać 6 łyżek soli, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki majeranku lub ziół prowansalskich, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, wymieszać. Włożyć do zimnego płynu 1,5 kg schabu, zagotować, gotować 5 minut, wyłączyć, studzimy minimum 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc, na drugi dzień znów go zagotować, gotować ponownie 5 minut, wystudzić przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schabik Schab pokroić w plastry, można podawać z chrzanem.
elzbieta8960