Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i puszyste drożdżówki z serem białym i truskawkami. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, można je zabrać ze sobą na piknik czy do pracy. Pachnące, idealne, polecam.

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami

Składniki:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego ( u mnie chudy )
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kisiel ( u mnie o smaku truskawkowym )
  • cukier puder do smaku
  • 1 jajko
  • 25 dag świeżych truskawek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami

Wykonanie rozczynu:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Z podanych składników wykonujemy rozczyn.

Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, wsypujemy przesianą mąką mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby ,,ruszył'', czyli aż podwoi swoją objętość.

Wykonanie ciasta:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto drożdżowe.

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, wlewamy olej, wsypujemy oba cukry i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodzić od ręki. Ja ciasto przekładam na stolnice i na lekko oprószonej mąką pszennej wyrabiam. Następnie z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

Wykonanie nadzienia:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Z podanych składników wykonujemy nadzienie.

Do sera wbijamy jajko, wsypujemy kisiel w proszku i cukier waniliowy, ucieramy widelcem dodając cukru pudru do smaku. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, dodajemy do sera i mieszamy.

Zawijanie:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Następnie nadzienie rozsmarowujemy na podzielonych ciastach.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.Następnie na każdy rozsmarowujemy po połowie nadzienia.

Zawianie i krojenie:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Posmarowane ciasta zawiajmy jak roladę i kroimy w plastry ostrym nożem.

Następnie każde ciasto z nadzieniem zawijamy w roladę i kroimy w plastry.

Do pieczenia:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Na blaszkach wyłożonych papierem układamy roladki drożdżowe.

Tak wykonane roladki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Roladki lekko spłaszczamy.

Pieczenie:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Nastepnie pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia się.

Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, to zależy od naszego piekarnika. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.

Podanie i rady:

Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami
Gotowe i wystudzone drożdżówki podajemy. Smacznego.

Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi dwie blaszki drożdżówek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.