Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkamiWykonanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, wsypujemy przesianą mąką mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby ,,ruszył'', czyli aż podwoi swoją objętość.
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, wlewamy olej, wsypujemy oba cukry i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodzić od ręki. Ja ciasto przekładam na stolnice i na lekko oprószonej mąką pszennej wyrabiam. Następnie z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Do sera wbijamy jajko, wsypujemy kisiel w proszku i cukier waniliowy, ucieramy widelcem dodając cukru pudru do smaku. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, dodajemy do sera i mieszamy.
Zawijanie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.Następnie na każdy rozsmarowujemy po połowie nadzienia.
Zawianie i krojenie:
Następnie każde ciasto z nadzieniem zawijamy w roladę i kroimy w plastry.
Do pieczenia:
Tak wykonane roladki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Roladki lekko spłaszczamy.
Pieczenie:
Tak wykonane drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, to zależy od naszego piekarnika. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
Podanie i rady:
Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi dwie blaszki drożdżówek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.