Sposób przygotowania:
Domowy serek topiony za szczypiorkiemprzygotowanie
![Domowy serek topiony za szczypiorkiem Domowy serek topiony za szczypiorkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-serek-topiony-za-szczypiorkiem-414534.jpg)
Ser przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy sodę, sól, pieprz i żółtko- razem miksujemy do połączenia.
topienie sera
![Domowy serek topiony za szczypiorkiem Domowy serek topiony za szczypiorkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-serek-topiony-za-szczypiorkiem-414535.jpg)
Garnek stawiamy na bardzo mały gaz i ciągle mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia sie sera, co może trwać od 10 do 20 minut.
Pod żadnym pozorem nie wolno przerwać mieszania, bo ser bardzo szybko przywiera do dna, a przypalony jest niezjadliwy.
szczypior
![Domowy serek topiony za szczypiorkiem Domowy serek topiony za szczypiorkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-serek-topiony-za-szczypiorkiem-414536.jpg)
Gdy masa będzie juz jednolita i ciągnąca, bez białych grudek, wyłączamy gaz i na chwilkę odstawiamy.
Możemy na przykład posiekać szczypiorek :)
Lekko przestygniętą masę przelewamy do pojemniczka lub słoiczka, dodajemy szczypiorek.
studzenie
![Domowy serek topiony za szczypiorkiem Domowy serek topiony za szczypiorkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/domowy-serek-topiony-za-szczypiorkiem-414538.jpg)
Masę mieszamy ze szczypiorkiem odstawiamy do wystygnięcia.
Zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ser po wyjęciu z lodówki jest twardy i trudno go rozsmarować, ale wystarczy zostawić go na chwilę w temperaturze pokojowej i jest już ciągnący i miękki.