reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 641]

Domowy serek topiony za szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ser po wyjęciu z lodówki jest twardy i trudno go rozsmarować, ale wystarczy zostawić go na chwilę w temperaturze pokojowej i jest już ciągnący i miękki.

Domowy serek topiony za szczypiorkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy serek topiony za szczypiorkiem

 

  • 250 g sera twarogowego ( u mnie tłusty)

 

  • 1 bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli ( można mniej)

 

  • 1 żółtko

 

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Domowy serek topiony za szczypiorkiem

przygotowanie

Domowy serek topiony za szczypiorkiem
do topienia używamy garnka o grubym dnie

Ser przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy sodę, sól, pieprz i żółtko- razem miksujemy do połączenia.

topienie sera

Domowy serek topiony za szczypiorkiem
ser mieszamy przez cały czas podgrzewania

Garnek stawiamy na bardzo mały gaz i ciągle mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia sie sera, co może trwać od 10 do 20 minut.

Pod żadnym pozorem nie wolno przerwać mieszania, bo ser bardzo szybko przywiera do dna, a przypalony jest niezjadliwy.

szczypior

Domowy serek topiony za szczypiorkiem
szczypiorku dodajemy według uznania, możemy też dodać drobno pokrojoną szynkę

Gdy masa będzie juz jednolita i ciągnąca, bez białych grudek, wyłączamy gaz i na chwilkę odstawiamy.

Możemy na przykład posiekać szczypiorek :)

Lekko przestygniętą masę przelewamy do pojemniczka lub słoiczka, dodajemy szczypiorek.

studzenie

Domowy serek topiony za szczypiorkiem
Gdy będziecie próbowali ciepły ser to smak sody będzie lekko wyczuwalny, po ostygnięciu już zniknie.

Masę mieszamy ze szczypiorkiem odstawiamy do wystygnięcia.

Zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ser po wyjęciu z lodówki jest twardy i trudno go rozsmarować, ale wystarczy zostawić go na chwilę w temperaturze pokojowej i jest już ciągnący i miękki.

Tagi:

ser dodatek