Sposób przygotowania:
Majowy sernik z mniszkiem lekarskimETAP 1
SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem.
ETAP 2
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze umieszczamy ser, masło, żółtka, cukier waniliowy oraz cukier puder. Całość dokładnie miksujemy. W tym czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
Do zmiksowanej masy serowej dokładamy kaszę, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy.
ETAP 3
Następnie masę serową łączymy z płatkami mniszka
ETAP 4
Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami.
Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Gotowy sernik dokładnie studzimy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumienioną skórkę . Wierzch wykańczamy białą czekolada i czekoladowymi kulkami.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Do garnka przekładamy masło, połamaną czekoladę i śmietankę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, by powstałą jednolita masa.
Gotową, płynną czekoladą oblewamy sernik. Wierzch posypujemy od razu czekoladową posypką, tak by kulki przykleiły się do polewy. Sernik odstawiamy, by polewa zastygła. Gotowe.
LauraLaura
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka