SUPERPRZEPIS

Pierogi z pokrzywowym serem

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Pierogi z pokrzywowym serem Więcej zdjęć (4)

Najwięcej dobroczynnych właściwości ma młoda pokrzywa, zbierana w kwietniu i maju. W tym czasie pierogi z pokrzywą to jedno z moich ulubionych dań. Polecam:).

Składniki:

Pierogi z pokrzywowym serem

CIASTO:

  • 2 szklanki maki,
  • 1 duże żółtko,
  • Ok ¾ szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli

FARSZ:

  • Ok. 30 dag białego sera,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 garście młodych liści pokrzywy,
  • Olej,
  • Sól, pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • Szczypiorek,
  • słonina do podania

Sposób przygotowania:

Pierogi z pokrzywowym serem

ETAP 1

Pierogi z pokrzywowym serem
Pokrzywę dodajemy do zrumienionej cebuli

FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy drobno posiekaną pokrzywę.

Całość przysmażamy do momentu jak pokrzywa straci na swojej objętości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Pierogi z pokrzywowym serem
Ser łączymy z przygotowaną pokrzywą.

Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego przestudzoną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe.

ETAP 3

Pierogi z pokrzywowym serem
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 4

Pierogi z pokrzywowym serem
farsz nakładamy na wycięte koła

Tak przygotowane wałkujemy. Od szklanki lub innego naczynia wycinamy koła. Na ciasto nakładamy przygotowany pokrzywowy farsz.

ETAP 5

Pierogi z pokrzywowym serem
Po nałożeniu farszu formujemy pierogi

Sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.


Tagi:

pierogi