Sposób przygotowania:
Pierogi z pokrzywowym seremETAP 1
FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy drobno posiekaną pokrzywę.
Całość przysmażamy do momentu jak pokrzywa straci na swojej objętości. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego przestudzoną pokrzywę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe.
ETAP 3
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
ETAP 4
Tak przygotowane wałkujemy. Od szklanki lub innego naczynia wycinamy koła. Na ciasto nakładamy przygotowany pokrzywowy farsz.
ETAP 5
Sklejamy dokładnie pierogi. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
SylaUla