WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Domowy smalec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy smalec zrobiony ze słoniny z dodatkiem jabłka, czosnku, cebuli i przypraw. Idealny do chleba na przekąskę.

Domowy smalec

Składniki:

Domowy smalec

 

  • 600 g słoniny
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Domowy smalec

ETAP 1:

Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondla lub na głębszą patelnię.

Smażyć na małym ogniu aż skwarki się przyrumienią i wytopi się spora ilość tłuszczu.

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do skwarek. Dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wrzucić listek laurowy i roztarty majeranek. Wymieszać i smażyć ok. 10-15 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do smalcu.

Smażyć kilka minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem i przelać do salaterki. Wystudzić i schłodzić w lodówce.