wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Domowy smalec z papryka i cebulka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealna rzecz dla smakoszy swojskiego jedzenia w nowym wydaniu, smaczna z kiszonym i swiezym ogorkiem, pomidorem i bez dodatkow:).

Domowy smalec z papryka i cebulka

Składniki:

Domowy smalec z papryka i cebulka

 

  • 3 kostki smalcu wieprzowego,
  • 2 male papryki pokrojone w drobna kostke,
  • 1 duza lub 2 mniejsze cebule, pokrojone w cienkie polplasterki,
  • majeranek,
  • suszony szczypiorek

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z papryka i cebulka
Papryke pokroic w drobna kosteczke, cebule w cieniutkie polplasterki i podsmazyc na patelni na niewielkiej ilosci tluszczu. By te warzywa byly gotowe, papryka powinna byc w miare miekka, a cebulka miec lekko zlotawy kolorek. Na oddzielnej patelni stapiamy 3 kostki smalcu. Gdy smalec bedzie juz stopiony, papryke i cebulke przekladamy do miski, na dno, i wylewamy na nie stopiony tluszcz. Dodajemy do niego suszony majeranek i szczypiorek i odstawiamy do ostygniecia. Gdy tluszcz jest juz w miare chlodny wstawiamy go do lodowki, do stezenia:). Jesli ktos jest smakoszem swojskiego jadla to naprawde super odmiana na domowym stole. Zycze smacznego!!!

Tagi:

papryka cebula