kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Domowy syrop cytrynowo - miodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy syrop przygotowany z soku z cytryny, miodu i imbiru z dodatkiem goździków. Taki syrop posiada wiele różnych właściwości pomocnych przy zwalczaniu przeziębienia. Polecam.

Domowy syrop cytrynowo  - miodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy syrop cytrynowo - miodowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy syrop cytrynowo - miodowy
Cytryny myjemy i delikatne rolujemy na blacie kuchennym lub stole, lekko dociskamy. Kroimy na pół i wyciskamy sok. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w cienkie plasterki.

Do wyparznego słoiczka wlewamy po 3 łyżeczki płynnego miodu, 3 łyżeczki soku z cytryny, wkładamy 3 plasterki imbiru. Robimy tak do czasu, aż składniki nam się wyczerpią. Na samym końcu wkładamy goździki. Słoik zakręcamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia.
Domowy syrop cytrynowo  - miodowy
Sok wyciśnięty z cytryn i przelany do kubka.
Domowy syrop cytrynowo  - miodowy
Obrany ze skórki imbir kroimy w cienkie plasterki.
Domowy syrop cytrynowo  - miodowy
Do słoiczka wlewamy miód, sok z cytryny i wkładamy imbir.
Domowy syrop cytrynowo  - miodowy
Na samym końcu wkładamy kilka goździków.