KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Dorada po tajsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dorada z tajskim sosem, smak wyjątkowej kuchni.

Dorada po tajsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorada po tajsku

 

  • duża świeża dorada,

 

  • sos:
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru lub galangi,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryk do smaku,
  • 2 szalotki,
  • szczypiorek,
  • lampka czerwonego wina,

Sposób przygotowania:

Dorada po tajsku
Rybę czyścimy, myjemy, osuszamy i delikatnie doprawiamy solą, wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy około 30 minut. Przygotowanie sosu: Na rozgrzana patelnie skropioną oliwą dodajemy kolejno, imbir, czosnek, cukier, szalotki, ostra paprykę, sosy i przyprawy wszystko gotujemy do zredukowania cieczy aby uzyskać koncentrat sosu. Gotową rybę układamy na szczypiorku, polewamy tajskim sosem, podajemy lampkę białego zimnego wina iiiiiiiiiiiiiiii .... SMACZNEGO.
Dorada po tajsku
Pierwszy etap to dokładne wyczyszczenie ryby.
Dorada po tajsku
Pieczemy lub smażymy gotową, osoloną rybę.

Tagi:

sosy