Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Dorsz gotowany po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie bogate w białko, smaczne na ciepło i na zimno

Dorsz gotowany po grecku

Składniki:

Dorsz gotowany po grecku

 

  • 4 filety z dorsza (4x100 g)
  • 2 starte na grubej tarce marchewki (200 g)
  • 1 starta na grubej tarce pietruszka (100 g)
  • 1 starty na grubej tarce seler (100 g)
  • 2 pokrojone w cienkie piórka cebule (200 g)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego (60g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • Natka pietruszki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Dorsz gotowany po grecku

Dorsza ugotuj w małej ilości osolonej wody. Rozgrzej olej na patelni i krótko podduś cebulę i jarzyny, tak, aby były uduszone na pół twardo. Do duszenia dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Lekko posól i dopraw pieprzem. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Na półmisku układaj na przemian warstwę warzyw i warstwę ryby. Posyp natką pietruszki. Możesz zjeść na ciepło lub na zimno.


  223 kcal/porcję.


Poznaj zalecenia dietetyczne dla cukrzyków.


Tagi:

dorsz