karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 209]

Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W książkach i internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na rybę po grecku, jedne są smaczniejsze, drugie trochę mniej, ale dotychczas tylko raz szczerze i pod niebiosa zachwyciłam się rybą po grecku i jest to przepis na rybę z pindżurem. Polecam.

Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem

 

  • 80 dag polędwicy z dorsza
  • 6 łyżeczek musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • szczypta bazylii
  • 60 dag marchewki
  • 50 dag pietruszki
  • 70 dag cebuli
  • 300 przecieru pomidorowego
  • 150 g pindżuru
  • 80 dag polędwicy z dorsza
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonych liści selera
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem
Polędwice umyć, osuszyć i natrzeć musztardą, lubczykiem, papryką, kolendrą, bazylią i solą. Można odstawić na ok. 30 minut. Następnie usmażyć na gorącym oleju po kilka minut z obu stron. Tak przygotowane odsączyć z tłuszczu np. na ręcznikach papierowych.

Marchewki i pietruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i posiekać ręcznie.

Do dużego garnka wsypać przygotowane warzywa, podlać kilkoma łyżkami oleju i delikatnie podsmażać, pilnując, by nie przypalić dna, w razie konieczności dodać olej. Gdy cebula zmięknie i zmieni kolor, wlać szklankę wody. Przykryć, gotować przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa będą już ugotowane, dodać przecier, pindżur oraz lubczyk, liście selera, curry, paprykę, sól, pieprz. Wymieszać. W wysokiej salaterce/misce układać kolejno łyżkę warzyw, płat ryby, dalej znowu warzywa i płat ryby aż do wyczerpania miejsca bądź składników, zaś składniki podane w recepturze wystarczą na uzupełnienie dwóch dużych salaterek.

Podawać przyozdobione natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem
Umyte i obrane warzywa nalezy zetrzeć na tarce
Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem
Cebule dokładnie posiekać i podsmażać z resztą warzyw
Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach
Idealna ryba po grecku z pindżurem i dorszem
pindżur to pasta z pomidorów, bakłażana i papryki