Sposób przygotowania:
Dorsz po grecku
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę, smażymy chwilę. Dodajemy bulion i listki laurowe, gotujemy 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Cześć bulionu odlewamy, mieszamy z koncentratem pomidorowym, dodajemy bulion z koncentratem do warzyw. Dusimy kilkanaście minut. Próbujemy i ewe doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy rybę: dorsza kroimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto.
Gorącą rybę podajemy z gorącymi warzywami lub studzimy i podajemy na zimno. Rybę możemy podać na przystawkę lub też, tak jak ja, jako obiad, z ulubionymi dodatkami.
W międzyczasie przygotowujemy rybę: dorsza kroimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto.
Gorącą rybę podajemy z gorącymi warzywami lub studzimy i podajemy na zimno. Rybę możemy podać na przystawkę lub też, tak jak ja, jako obiad, z ulubionymi dodatkami.