Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 993]

Dorsz po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dorsz to smaczna, delikatna ryba. Tym razem został podany z warzywami jako popularna ryba po grecku. Cześć ryby zjedliśmy na ciepło na obiad, część zaś pozostała do zjedzenia na zimno, jako przystawka.

Dorsz po grecku

Składniki:

Dorsz po grecku

 

  • 750 g dorsza
  • 4 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • do panierowania: jajko i bułka tarta

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę, smażymy chwilę. Dodajemy bulion i listki laurowe, gotujemy 10-15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Cześć bulionu odlewamy, mieszamy z koncentratem pomidorowym, dodajemy bulion z koncentratem do warzyw. Dusimy kilkanaście minut. Próbujemy i ewe doprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie przygotowujemy rybę: dorsza kroimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto.

Gorącą rybę podajemy z gorącymi warzywami lub studzimy i podajemy na zimno. Rybę możemy podać na przystawkę lub też, tak jak ja, jako obiad, z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

dania dorsz