Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz na sposób portugalski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie prosto z Portugalii

Dorsz na sposób portugalski

Składniki:

Dorsz na sposób portugalski

 

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 średnie pomidory
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Dorsz na sposób portugalski
Filety umyć, osuszyć. Zalać oliwą. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać wino oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Posolić i popieprzyć. Wszystko to wymieszać. Powstałą mieszaninę dodać do zalanych oliwą filetów. Całość dusić na małym ogniu ok. 25 min.. Miękką rybę wyjąć i przełożyć na ogrzany półmisek. Pozostały po duszeniu sos przetrzeć przez sito i wymieszać z ziołami. Podgrzać. Polać nim filety, Podawać z ryżem lub jasnym pieczywem. Zimą pomidory można zastąpić koncentratem Jednak świeże są najlepsze.

Tagi:

dorsz