Dorsz pieczony w folii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rybę sprawić, pozbawić skóry i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą.

Dorsz pieczony w folii

Składniki:

Dorsz pieczony w folii

 

  • 60 dag dorsza
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka szałwi z bazylią
  • sól cebulowa
  • sól selerowa
  • łyżka oleju lub oliwy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony w folii
Rybę sprawić, pozbawić skóry i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła zmieszać z solą cebulową i selerową, połączyć z czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć rybę (również wewnątrz jamy brzusznej). Następnie skropić oliwą, szczelnie owinąć folią aluminiową, ułożyć w brytfannie i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Tagi:

dorsz