Dorsz pieczony w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rybę pokroić na równe porcje. Każdą z nich posolić, natrzeć ostrą papryką. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim ka

Dorsz pieczony w winie

Składniki:

Dorsz pieczony w winie

 

  • 70 dag dorsza
  • 200 ml białego wina
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Dorsz pieczony w winie
Rybę pokroić na równe porcje. Każdą z nich posolić, natrzeć ostrą papryką. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby i na wierzch położyć jeszcze kilka wiórków masła. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ryba się zrumieni. Wtedy dodać wino i ponownie wstawić do piekarnika na kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika maślano-winny sos zlać do innego naczynia i gotować go bez przykrycia, aby go nieco zagęścić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i zaciągnąć nimi sos, uważając, by nie doprowadzić go już potem do wrzenia. Gotowym sosem zalać rybę i od razu podawać.